Thursday, 9 October 2014

Nak makan pizza hari-hari?

Ewahh makan pizza hari-hari lalu ke? Mesti nasi juga dicarik. Heehee~ Pizza ini bulan lepas sampai 3 kali buat sebab mudah sangat dan sedap! Mula-mula buat saje-saje. Pastu semua kata sedap jadi plan nak buat lagi sebab malam buat pizza tuh tungkus lumus betul sampai tak makan lain. Perut masuk angin dan tak dapat makan puas. Lepas tuh minggu depannya mak nak pizza lagi. Barang pun ada jadi buatlah. Dalam minggu yang sama tuh sebab ada orang2 special nak datang jadi buat pizza lagi. Bila dah puas buat sesuatu resipi tuh, mulalah berubah arah nak buat lain pulak.. :) *tengah plan nak buat tart buah.


So nak share resipi pizza yang memang best nih. Boleh tengok dekat Blog Azie Kitchen. Lengkap cara-cara buat pizza. Biasa buat dapat 2 keping pizza. Puas makan. Semua barang mudah dapat. Tp sebab olive oil itu mahal, Len gantikan dengan minyak jagung. Jadi juga. Tp mungkin bila guna olive oil aroma Timur Tengah pasti lagi membuka selera. Ehee~


Lagi satu nak ingatkan kalau doh dah naik cepat letak kat dulang dan letak topping kemudian bakar. Sebab hari itu buat masa orang2 special nak datang, Len buat banyak doh sekaligus dan biar terlalu lama jadi doh itu kembang sekembangnya. Bila dah macam itu roti dah jadi tebal jadi tak berapa best. 




Selalu buat dapat 2 dulang ini. 




Bila pizza dah dipotong. Piring dah comot sebab dah makan pizza berkali-kali. Ehee~




Yang ini pula buat masa yang doh banyak itu. Ini pula saja try buat bentuk pizza macam kat kedai. Jadi tak?? :D




p/s: Untuk topping itu ikut citarasa kita. Yg biasa buat ini guna bahan kuah spagetti tp pekatkan sikit. Paling best kalau dapat tabur cheese banyak2. Mula-mula guna cheddar macam kurang sikit rasa. Lepas itu beli yang betul untuk topping pizza. Sebab nak jimat dapat banyak, tabur sikit-sikit. Lain kali nak buat yang special tabur banyak-banyak cheese.. emmm lapar pula..


 Selamat mencuba. :)

Written by: Le Leyn



No comments:

Post a Comment